Gökçeada Anı Apart Pansiyon
Gökçeada Güneşin En Son Battığı Yer Huzurlu ve Sakin Bir Tatil Yeri Gökçeada Anı Apart Aradığınız Konaklama Yeri Pansiyondan Daha Fazlası
www.gokceadaaniapart.com
Ana Sayfa Son guncelleme 2015-05-23 
Ana Menü
Ana Sayfa
Anı Apart-Tanıtım
Anı Apart-English
Anı Apart-Rezervasyon
Anı Apart-İletişim Bilgileri
Gökçeada-Ulaşım
Gökçeada-Tanıtım
İlk Misafirlerimiz
Ayın Misafirleri
Balık Tutalım
İletişim
Linkler
Site Haritası
Haberler



gokceadaaniapart.com

Gökçeada-Tanıtım

 Gökçeada 

   Gökçeada, Kuzey Ege’de yer alan iki Türk adasından biri. Türkiye’nin en büyük adası. Bozcaada’nın yaklaşık sekiz katı büyüklüğünde. Türkiye’nin en batı ucu olan ince burun nedeniyle  “güneşin en son battığı yer” olma unvanına sahip.
 

  Gökçeada, Çanakkale’nin bir ilçesi. Yerleşim ilçe merkezi dışında dokuz köye dağılmış durumda. Adaya ulaşım için bir arabalı feribot ve yayalar için olan deniz otobüsü kullanılıyor. Ada içinde her türlü ulaşım aracı mevcut.


 
  Gökçeada'da Öncelikle Görülebilecek Yerler

Aydıncık (Çamur banyosu ve kaya mezarlık, sörf merkezi-12 km) 
Tepeköy (Çınaraltı, eski Gökçeada evleri, soğuk kaynak suyu-8 km) 
Dereköy (Marmaros şelalesi, eski çamaşır haneler, kilise ve manastırlar-12km) 
Zeytinli (Dibek kahvesi, eski çeşmeler ve madam ve Hiristo'nunın tatlıları- 2 km) 
Kaleköy (Eski kale, höyük, su altı milli parkı, balık restoranları ve çay bahçeleri ile adaya özgü hediyelik eşyalar- 4 km) 
Kuzulimanı (Peynir kayalıkları, plaj ve çay bahçeleri)
Uğurlu (Turizm Tesisleri, gizli liman ve orman- 25 km)

 

  Gökçeada, doğal yaşamının zenginliğiyle öne çıkan bir ilçe. Bitki ve Ağaçlarındaki çeşitlilik, su kaynaklarının bol olması adanın önemli özellikleri. Ayrıca anakaradan uzak olması doğasının insan eliyle bozulmasını engellemiş. Buda organik tarımın gelişmesinin yolunu açmış ve  organik tarım konusunda pilot bölge seçilmiş. Türkiye’nin ilk sualtı milli parkı yıldızkoy'da ilan edilmiş.

  Zeytin ağacı ve onun nimetleri adanın yüzyıllar öncesinden gelen ve hala yaşatılan değerlerinden. Zeytincilik, kökeni çok eskiye dayanan bir uğraş. Adada 350-400 senelik zeytin ağaçları bulunmakta. Son yıllarda organik tarıma geçişle adada üretilen zeytinyağının lezzetine bir de sertifikalı doğallığı eklenmiş. Adada organik ürün satan birçok işletme bulunuyor.

  Gökçeada deniz ve sahilleri, Türkiye’nin en temiz yerlerinden biri olarak, gezinti, yüzme ve dalış yapmak için ideal. Adada denize girilebilecek çok sayıda bâkir koy bulunuyor. Dalış yapanları ise zengin bir sualtı bekliyor.
 

  Gökçeada rüzgârlı iklimi ve kendine özgü coğrafik yapısı sayesinde Türkiye ve dünyanın önde gelen sörf merkezlerinden biri olmaya kuvvetli bir aday.
Adanın eski yerleşim yerleri olan Rum köyleri nostaljik havaları ile oldukça etkileyici mekanlar.  Ara sokaklarında dolaşmak yüzyıllar öncesinden gelen bir hikâye dinlemek gibi büyülüyor insanı. Köylerde eski kahveler, bazılarında yemek yiyebileceğiniz yerler de bulunuyor.

  Adada keçi ve koyun yetiştiriciliği de yapılıyor. Ama diğer yerlerden farklı olarak hayvanlar, çobansız ve özgür bir şekilde otluyor, doğadaki kekik ve yabani bitkilerle besleniyor. Serbest hayvancılık adanın geleneklerinden biri haline gelmiş. Bu hayvanlardan çok lezzetli ve organik diyebileceğimiz et elde ediliyor. O yüzden adanın et yemeklerine doyum olmuyor.

  Gökçeada 289.5 KM2 yüzölçümüne, 95 KM kıyı şeridi uzunluğuna sahip. Yollarının çoğu asvalt kaplama. 141 KM lik yol şebekesi mevcut. Adanın kuzeyinde yol şebekesi çok az. Adanın doğu-batı uzunluğu 29.5 KM, kuzey-güney uzunluğu ise 13 KM Gökçeada (Kuzulimanı) , Çanakkale'den izlenen rotaya göre 32 mil, Gelibolu yarımadasındaki Kabatepe limanına 14 mil, Bozcaada'ya 33 mil,Ege denizinde bulunan Yunan adalarından Limni'ye 16 mil,Semadirek adasına 14 mil uzaklıkta.
 

   

  
 Gökçeada ilçe merkezi üç mahalleden oluşuyor. Bunlar; Çınarlı Mahallesi, Yeni Mahalle ve  Fatih Mahallesi.

 



Köyleri

 Gökçeada'nın dokuz  köyü bulunuyor. Yerleşimler adanın kuzeydoğu ve güney batısında toplanmış durumda. Rum Köyleri geçmişi çok eskiye dayanan yerleşim yerleri. Bu köyler mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler. Türk köyleri ise 1960'lı yıllardan beri kurulan iskân köyleri, daha çok pansiyonları için tercih ediliyor. 

 
 Eski Bademli'nin aşağısındaki düzlüğe kurulmuş olan köyün inşa tarihi 1984. Buraya Isparta, Samsun, Trabzon ve Giresun'dan gelen aileler yerleştirilmiş.
 

 
 
 Yeni Bademli'nin kurulmasından sonra Eski Bademli (Gliki) olarak da anılan köy, bir tepe üzerine kurulu.
 

 
 Yukarı Kaleköy, eski ismiyle Kastro, antik dönemden kalma bir yerleşim yeri. Bir tepe üzerine kurulu olan köy, kentsel sit alanı ilan edilmiş.
 
 
 
 Kaleköy (Liman), adanın deniz kenarında yer alan tek yerleşim bölgesi. Aynı zamanda çok eski yıllardan beri adanın dünyayla bağlantısını sağlayan bir liman.
 
 
 
 Dereköy adanın batı kısmında yer alan tek Rum köyü. Zamanında 1950 hane ile Türkiye'nin en büyük köyüymüş.
 
 
 
 
 Genelde yüksek noktalara konumlanmış Rum köylerinden en yüksekte olanı adı üstünde Tepeköy.
 
 
 Zeytinli zamanında adanın en canlı, en kalabalık köylerinden biriymiş.
 
 
 Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Eşelek Köyü, baraj yapımı için sular altında kalınca köy halkı Gökçeada'ya kurulan bu yeni köye yerleştirilmiş.
 
 
 
 Şahinkaya Gökçeada'nın ilk iskân köyü (Dereköy'e bağlı). 1960'lı yıllarda Trabzon'daki Şahinkaya köyü halkı buraya yerleştirilmiş.
 
 
 
 2000 yılında yerleşime açılan Şirinköy, Bulgaristan'dan gelen göçmen Türkler için kurulmuş. 150 hane olan köyde kışın sadece 90 hane kalıyor.
 
 
 
 Uğurlu, adanın en batı ucundaki köy. Merkezden 25 KM uzaklıkta. Kimi zaman iklimini merkezden farklı kılacak bir uzaklık bu!
 

 

Bu sayfa hakkındaki yorumlar:

Bu sayfa hakkında yorum ekle:
İsim
E-mail
Mesajınız:
Hava durumu
Bu Sayfayı Paylaş

Facebook Twitter MySpace Google
Daha Fazla...

Copyright © www.gokceadaaniapart.com
Bu websitesi webservis hosting paneli tarafindan olusturulmustur

web stats